25.4.10

Οι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζουν τη νέα εποχή που έρχεται

Του Παναγιώτη Μπίτσικα από το "Βήμα", 25/04/2010.

Μπορεί το γενικό πρόσταγμα για τα ζητήματα της οικονομίας να έχει ο 63χρονος οικονομολόγος και πρώην βουλευτής κ. Γ. Δραγασάκης (κατηγορηματικά αντίθετος στην εμπλοκή του ΔΝΤ, που, όπως λέει, είναι μηχανισμός επιβολής του νεοφιλελευθερισμού), υπάρχουν όμως και άλλες απόψεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ «ακούει» και συνομιλεί με τον καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στο ΕΜΠ κ. Γ. Μηλιό, όπως και με τον λέκτορα του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Σπ. Λαπατσιώρα. Επίσης, βαρύτητα έχουν οι παρεμβάσεις των κκ. Ηλ. Ιωακείμογλου και Γ. Κουζή - επιστημονικοί σύμβουλοι του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-, αλλά και του οικονομολόγου και διευθυντή του Ινστιτούτου «Ν. Πουλαντζάς» κ. Χ. Γολέμη που είναι μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ. Ο κ. Γ. Τόλιος, διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, συμπορεύεται με τον υπεύθυνο οικονομικής πολιτικής του ΣΥΝ και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π.Λαφαζάνη και με όσους προτείνουν την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, ενώ είναι εντός της οπτικής τους ακόμη και η έξοδος από την ΟΝΕ. Με ενδιαφέρον εξετάζουν στον ΣΥΝ τις απόψεις του καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Απ. Δεδουσόπουλου, ο οποίος υπήρξε επιστημονικός σύμβουλος του ευρωβουλευτή Κώστα Φιλίνη (1986-1987).

«Το Βήμα» μίλησε με τέσσερις οικονομολόγους που επηρεάζουν με τη σκέψη τους τον ευρύτερο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, τους κκ. Ευκλ. Τσακαλώτο, Κ. Βεργόπουλο, Γ. Σταθάκη και Θ. Παρασκευόπουλο. Εδωσαν τη δική τους απάντηση στο ερώτημα: «Ποια είναι η άποψή σας για την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ- ΔΝΤ και τι θα προτείνατε για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους;».

--------------- Γ. Σταθάκης «Ενδειξη αναξιοπιστίας»

«Η προσφυγή στον μηχανισμό “διάσωσης” ΕΕ και ΔΝΤ αποτελεί ένδειξη αναξιοπιστίας του ελληνικού δικομματικού συστήματος και της Νομισματικής Ενοποίησης της Ευρώπης. Το ελληνικό δικομματικό σύστημα που όχι μόνο διαμόρφωσε συστηματικά ένα πρωτοφανές σύστημα διαφθοράς, ανικανότητας και κατασπατάλησης πόρων αλλά ακόμη και σήμερα αδυνατεί να παρουσιάσει ένα βιώσιμο και δίκαιο πρόγραμμα περιορισμού των ελλειμμάτων με πειστική φορολόγηση του μεσαίου και ανώτερου πλούτου και δραστική περικοπή των άχρηστων δημοσίων δαπανών. Της ΕΕπου έφτιαξε ένα κοινό νόμισμα χωρίς “δανειστή της ύστατης στιγμής” και κοινοτικό προϋπολογισμό και που σήμερα δεν “θέλει” ή δεν “μπορεί” να διαμορφώσει αξιόπιστους μηχανισμούς “αλληλεγγύης”».

Ο κ. Γ. Σταθάκης είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Γεννήθηκε το 1953 και σπούδασε Οικονομικά στα Πανεπιστήμια της Αθήνας και του Νιούκαστλ. Διετέλεσε επισκέπτης ερευνητής στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Είναι Α΄ αντιπρόεδρος του ΔΣ της «Αυγής».

--------------- Κ. Βεργόπουλος «Σφάλματα κατά συρροήν»

«Η κυβέρνηση διαπράττει ασυγχώρητα σφάλματα κατά συρροήν: α) αναχρηματοδοτεί με κόστος 8% παλαιότερα χρέη που έχουν συναφθεί με 3%, β) εμπλέκεται σε ασύμβατη σχέση:το χρέος αυξάνεται με 8%, ενώ το εθνικό εισόδημα υποχωρεί με-4%, γ) το χειρότερο:η ασυμβατότητα μεταξύ χρέους και εισοδήματος επιδεινώνεται με μέτραπου, αντί να βγάζουν τη χώρα από το αδιέξοδο, την εγκλωβίζουν βαθύτερα, δ) με τις περικοπές εισοδημάτων και συντάξεων και την αύξηση φορολογίαςδιασφαλίζεται εξαθλίωση, δεν προωθείται η αποπληρωμή του χρέους, αλλά η τελική χρεοκοπία.Επιβάλλεται αναδιαπραγμάτευση του χρέους με περίοδο χάριτος, αλλαγή οικονομικής πολιτικής, με προτεραιότητα στην αύξηση του εισοδήματος. Χωρίς αύξηση εισοδήματος, το χρέος δεν θα αποπληρωθεί ποτέ».

Ο κ. Κ. Βεργόπουλος είναι καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Παρίσι VΙΙΙ και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Γεννήθηκε το 1942 στην Αθήνα και έχει συνδέσει την επιστημονική του πορεία με παρεμβάσεις στα κοινωνικά τεκταινόμενα. Κουβαλά στη σκέψη του, όπως ο ίδιος έχει γράψει, τον Μαρξ, τον Μπερνστάιν, τον Μαρκούζε, ακόμη και τον Λακάν.

--------------- Ευ. Τσακαλώτος «Η ύφεση θα βαθύνει»

«Η κυβέρνηση εξέτασε μόνο μία παράμετρο της κρίσης: “πού θα βρούμε λεφτά”.Δεν διερεύνησε ζητήματα συσχετισμών στην Ελλάδα και συμμαχιών στην Ευρώπη, δεν στενοχώρησε το κεφάλαιο και τις αγορές, δεν διάλεξε άλλο μοντέλο ανάπτυξης. Ετσι, κατέληξαν σε μια λύση που και άδικη είναι και αναποτελεσματική. Με την προσφυγή στον μηχανισμό ΕΕ- ΔΝΤ, η ύφεση θα βαθύνει. Μπορεί να μειωθεί το χρέος αλλά θα είναι χειρότερο το εισόδημα και επομένως ο λόγος χρέους και εισοδήματος θα επιδεινωθεί. Ακριβώς αυτή η στρατηγική του αποπληθωρισμού, ύστερα από μεγάλες κρίσεις,ποτέ δεν δούλεψε».

Ο κ. Ευ. Τσακαλώτος, είναι καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε το 1960 στην Ολλανδία, έζησε 28 χρόνια στη Βρετανία- σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και του Σάσεξ και δίδαξε επί τέσσερα χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Κεντ- και ήρθε το 1993 στην Ελλάδα. Είναι μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ (Κοκκινοπράσινο Δίκτυο) και μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

--------------- Θ. Παρασκευόπουλος «Θα επιδεινώσουν το πρόβλημα»

«Ο “μηχανισμός στήριξης” θα επιδεινώσει το πρόβλημα αντί να το λύσει. Ο συνδυασμός υψηλού επιτοκίου και αναγκαστικής ύφεσης θα επιφέρει πλήρη αδυναμία του ελληνικού Δημοσίου να πληρώσει τα χρέη του. Αυτό θα φανεί ήδη από έσοδα από ΦΠΑ του δευτέρου διμήνου 2010 και από τις εισπράξεις του ΙΚΑ:στη φοροδιαφυγή και στην εισφοροδιαφυγή θα προστεθούν η ανεργία και η ασφυξία των μικρών επιχειρήσεων. Το ερώτημά «Και τι να κάνουμε τώρα;», όταν το θέτουν οι κρατούντες, είναι κυνικό. Διότι οι ερωτώντες έκαναν τα χρέη, έδωσαν φορολογική ασυλία στον μεγάλο πλούτο και συνδιαμόρφωσαν το θεσμικό καθεστώς της ευρωζώνης, έναν αληθινό οικονομικό ζουρλομανδύα».

Ο κ. Θ. Παρασκευόπουλος σπούδασε Οικονομικά, Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία στη Γερμανία. Από το 2007 είναι επιστημονικός συνεργάτης στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα μέλος της διεύθυνσης της ΚΟ- είναι στέλεχος της ΑΚΟΑ.

Συνεργάτης των εφημερίδων «Εποχή» και «Αυγή» και του ΡΣ 105,5 στο Κόκκινο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου